Visste du att

Visste du att

Rätt kost kan göra skillnad både i kropp och själ

Gul lök är rik på mineraler som kalcium, magnesium, klor, koppar, järn, fosfor, jod, kisel, svavel, mm. Den innehåller även A, B, C och E-vitamin. Dessa värden ger lök följande hälsoegenskaper:


• Den är vätskedrivande, vilket är varför den hjälper mot svullna ögonlock, ödem

  mm. 

• Den bekämpar inflammationer

• Det är en ypperlig antioxidant

• Den är antiseptisk, antimikrobiell, och bekämpar jästsvamp – med andra ord

  hjälper den till att bekämpa infektioner orsakade av bakterier, mikrober och

  svampar

• Den förbättrar andning

• Den skyddar dig från hjärt- och kärlsjukdomar


Bästa sättet att få i sig betydande mängd gul lök är att göra en god löksoppa. Se under fliken recept.


Gojibär kallas av många för ett superbär. Det är inte svårt att förstå varför. Bäret har flera hälsosamma effekter. Den innehåller 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner, 3 gånger mer järn än spenat, 4 gånger mer antioxidanter än körsbär samt 6 gånger mer betakaroten än morötter. De näringsmässiga fördelarna med gojibär har bekräftats av forskning och kliniska studier.


Det finns många ämnen i bären som anses motverka sjukdomar. Betasistosterol sänker kolesterolen och polysackarider stärker immunförsvaret. Zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen, och adaptogener stärker minne, stresshantering och koncentrationsförmåga.


Chiafrön innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk, åtta gånger mer Omega 3 än lax och sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner. Fröna är glutenfria och innehåller en hög halt kostfiber vilket gör den utmärkt för matsmältningen. Strö dem över filen, blanda det i smoothien, drick det med vatten eller gör en pudding av det. Se Chiapudding under fliken recept.Livsmedelstillsatser som aspartam, MSG (finns i kinesisk mat) och alkohol tömmer magnesiumreserverna i kroppen.


Följande lista är en liten sammanställning av sjukdomar och tillstånd som är direkt relaterade till magnesiumbrist:

Ångest och panikattacker

Magnesium hjälper till att hantera stresshormoner och hjärnans funktion.

Depression

Experter bekräftar att ökningen av antalet depressionsfall sedan andra världskriget kan förklaras av minskade halter av magnesium i jorden.

Astma

Magnesium slappnar av bronkialmusklerna i lungorna.

Förstoppning

Magnesium hjälper till att reglera tarmarnas rörelser.

Diabetes

Magnesium hjälper insulin att transportera in glukos i cellerna. Magnesiumbrist orsakar att glukos ackumuleras i vävnaderna, vilket orsakar glykemisk stress och skador.

Hjärtsjukdom

Magnesiumbrist är vanligare hos personer med hjärtsjukdomar. Därför är magnesium en effektiv behandling för hjärtinfarkt och arytmi.

Sömnlöshet

Magnesium reglerar produktionen av melatonin, det hormon som styr sömnen.

Nervproblem

Magnesiumbrist kan orsaka kramper, migrän och till och med kolik.

Benskörhet

Magnesiumbrist gör att kroppen inte kan utnyttja kalcium fullt ut, vilket kan leda till benskörhet.


Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna vi behöver få i oss. Det finns få näringsämnen som innehåller alla de hälsofördelarna som magnesium ger.

Mineralen påverkar även över 300 enzymsystem och hjälper cellerna, musklerna, nerverna, blodtryck, protein- och kalciumomsättningen att fungera optimalt.

Magnesiumbrist är dock relativt vanligt och kan leda till många sjukdomar – så därför är det viktigt att ha koll på vilka symptom som kan utveckla sig på grund av magnesiumbrist.


Tyvärr har mineralhalterna i våra livsmedel sjunkit dramatiskt under flera år.


I USA har man exempelvis jämfört hur äpplens innehåll av näringsämnen förändrats de senaste 80 åren, från 1914 till 1992. Det visade sig då att magnesiumhalten hade minskat med 82 procent under perioden och enligt studier gäller det även för många andra livsmedel.


En annan orsak till magnesiumbrist är det faktum att människor har ändrat sina kostvanor och sällan äter mat som bönor, frön, fisk, nötter och gröna bladgrönsaker – alla är utmärkta källor till magnesium.


13 tecken på att du kan ha magnesiumbrist


1. Muskelkramper

Om du har problem med kramp i musklerna (ofta i vaderna) kan det vara kroppens sätt att varna dig för magnesiumbrist. Om du tar lite magnesiumglycinat innan läggdags, det kan göra underverk för nattsömnen (och dina muskler).


2. Astma

Studier har visat att andningen kan bli bättre när magnesiumvärdet förbättras. Den respekterade medicinska tidskriften Lancet har också rapporterat ett stark samband mellan ökad magnesiumintag och minskade astmabesvär.


3. Domningar

Domning är den störning i hudkänseln och brukar vanligtvis beskrivas som stickningar/pirrningar/sockerdrickskänsla. Just dessa känslor kan vara ett tecken på att kroppen behöver mer magnesium.


4. Migrän

Människor som lider av migrän har ofta påvisat en magnesiumbrist, som förstärker spänningarna i muskulaturen. Extra doser av magnesium kan motverka illamående, kräkningar och känslighet för ljus och ljud hos personer med migrän.


5. Förstoppning

Brist på magnesium kan orsaka förstoppning. Kroppen behöver just denna mineral som drar till sig vätska och är mjukgörande för tarminnehållet.


6. Onormal hjärtrytm

Oregelbunden hjärtrytm kan orsakas av magnesiumbrist. Magnesium skyddar blodkärlen kan motverka detta, enligt vissa forskare.


7. Depression

Magnesium kan spela en avgörande roll för hjärnans funktion och ditt humör. Experter tror att den låga halten av magnesium i modern mat kan vara orsaken till många fall av depression och psykiska sjukdomar.


8. Sömnproblem

Har du svårt för att sova och vaknar ofta mitt i natten? Det kan vara ett tecken på magnesiumbrist. Ett sätt att få bättre sömn kan därför vara att ta extra magnesium.


9. Ofta sötsugen

Om din kropp är i stort behov av magnesium kan det lätt förväxlas med att du är sugen på choklad eller godis. Men genom ett regelbundet intag av alternativa magnesiumkällor som råa nötter, frön och frukt kan du stilla sötsuget.

 

10. Högt blodtryck

Högt blodtryck är ett stort folkhälsoproblem i hela västvärlden idag. Men magnesium fungerar som naturlig kalciumflödeshämmare, en slags blodtrycksmedicin.


11. Ledvärk

Många svenskar har värk i lederna, vissa mer än andra. Intag av magnesium mot ledvärk är något som fungerar för vissa. Eftersom ökat intag av magnesium har få eller inga biverkningar alls, kan det vara väl värt att testa.


12. Kronisk trötthet

Magnesium brukar rekommenderas till personer som lider av kronisk trötthet eller känner sig allmänt svaga. Extra tillskott av magnesium kan öka uthålligheten hos idrottare, men också hos äldre personer med kroniska sjukdomar.


13. Kalciumbrist

Magnesiumbrist kan också leda till kalciumbrist, eftersom kroppen behöver magnesium för att ta upp kalcium.


Livsmedel med mycket magnesium

* Kakao: ren mörk choklad har nästan 500 milligram magnesium per 100 gram

* Mörka bladgrönsaker: mangold, sallat, spenat

* Frukt: bananer, aprikoser, avokado, persikor, plommon

* Nötter och spannmål: mandlar, cashewnötter, valnötter

* Baljväxter: bönor och linser

* Korn: fullkornsris, hirs, havre

* Potatis

* Pumpa


Man kan också köpa magnesiumtillskott på apotek eller i hälsokostbutik.

Det rekommenderade dagliga intaget är för kvinnor 280 milligram och för män 350 milligram. Glöm inte att rådfråga din läkare innan du använder kosttillskott!Ny forskning enligt Illustrerad Vetenskap: Kost med hög salthalt leder till stress.  Det finns ett tydligt samband mellan den mängd salt som du äter och risken för att drabbas av stress. Det visar ny forskning som direkt kopplar högt salthalt i maten till sömnproblem och stress som påföljd.


Så gott som alla över 60 år och upp emot hälften av alla under 60 år lider av nokturi, som är behovet av upprepad urinering under natten. Följden är utebliven eller minskad nattsömn, vilket kan förstöra din hälsa och ödelägga din livskvalitet.

Det visar forskningsresultat från Nagasaki Universitt i Japan.


Salt förstör nattsömnen

Forskarna undersökte 321 vuxna med ett dagligt högt saltintag och generella sömnproblem. De fann att personerna i genomsnitt gick på toaletten 2,3 gånger varje natt. Under tolv veckor mätte forskarna personernas saltintag biokemiskt och hittade ett slående samband.


223 personer reducerade sitt saltintag med 25 procent och minskade samtidigt antalet nattliga toalettbesök till i genomsnitt 1,4, medan resterande personer istället ökade mängden salt i kosten med 15 procent och fick uppleva hur antalet nattliga toalettbesök ökade till i genomsnitt 2,7.


Sömnbrist leder till stress

Då de japanska forskarna sedan mätte hur gruppen uppfattade sin livskvalitet uppgav de som hade minskat sitt saltintag och nattliga toalettbesök att de kände en markant ökning av livskvaliteten. Sömnbrist, avbruten sömn och generella sömnproblem är direkta orsaker till stress och stressrelaterade sjukdomar, och den grupp som hade ett förhöjt saltintag visade också tydliga tecken på ökad irritabilitet och tydliga symptom på stress.


"Studien visar att en enkel förändring av kosten kan förbättra livskvaliteten markant för många människor", slår forskningschefen doktor Matsuo Tomohiro fast.Åtta fördelar med supersmöret Ghee


1. Består av 100 procent fett och är fritt från mjölkproteiner och onödiga tillsatser.


2. Eftersom det innehåller 100 procent fett är det också laktosfritt. Fett innehållet nämligen ingen laktos.


3. Innehåller inga kolhydrater.


4. Lång hållbarhet. Lufttätt kan det förvaras även i rumstemperatur.


5. Tål högre temperaturer än vanligt smör och passar därför utmärkt till stekning och fritering.


6. Kan användas som vilket matfett som helst och kan ersätta vanligt smör i de flesta recept, även till bakning.


7. Har en nötaktig smak och är god att pensla på till exempel nambröd. Många använder det också att bre på mackan.


8. Ghee är en viktig del av den ayruvediska läkekonsten. Det klarnade smöret anses enligt denna teori bland annat motverka gaser i magen, öka matsmältningen, stärka hjärnan, lugna nervsystemet och göra kroppen smidigt. Används även utvärtes för att mjuka upp huden och läka sår. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för dessa hälsoeffekter.


Se hur du gör ditt eget Ghee under fliken recept.

Hjärtligt välkommen att gilla Divine Angels på Facebook eller Instagram!